Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali (900 MW)
DETAYLI BİLGİ2008 yılında elektrik üretimine başlayan Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali toplam 900 MW kurulu güce ve 7 milyar KWsa yıllık üretim kapasitesine sahiptir. Türkiye'nin en büyük doğal gaz enerji santrallerinden biri olan Santral'de 2 adet 300 MW gücünde Siemens SGT5-4000F gaz türbini, 1 adet 300 MW gücünde Siemens SST5-5000F buhar türbini bulunmaktadır.
Kombine çevrim üretim gruplarıyla %59 verimliliğe ulaşan Santral'in ultra düşük NOx yanma sistemine sahip gaz türbinleri ve yakın takip edilen yanma sıcaklığı sayesinde karbonmonoksit seviyeleri tek haneli olarak gerçekleşmektedir.
Santral ayrıca, 2021 yılı başında kaynakların verimli kullanımı amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Sıfır Atık” projesi kapsamında “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazanmıştır.
Bolu Göynük Termik Enerji Santrali (270 MW)
DETAYLI BİLGİTürkiye'de özel sektör tarafından devreye alınmış, yerli kömür kullanan ilk santrallerden biri olan ve 2015 yılında elektrik üretimine başlayan Bolu Göynük Termik Enerji Santrali, yerli kaynakları ekonomiye kazandırarak enerjide dışa bağımlılığın azaltılması açısından oldukça önemlidir. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun linyit kömürü sahalarını özel sektöre açmasıyla birlikte Türkiye'nin ilk rödovanslı yatırımı olma niteliğini taşımaktadır.
270 MW kurulu güce sahip olan Bolu Göynük Termik Enerji Santrali, Türkiye'nin akışkan yataklı kazan teknolojisi ile birlikte ıslak baca gazı arıtma sistemine sahip ilk santralidir. Bu teknoloji sayesinde yanma odasının altından verilen hava ile bir hava yastığı oluşturularak bu yastık üzerinde kömür ve kireç taşından oluşan katı yakıtla yanma işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlemle, kömürün yanma odasında daha uzun süre kalması sağlanarak yanma reaksiyonunun daha düşük sıcaklıkta olması sağlanmaktadır. Bu durum çevre için zararlı olan NOx miktarını minimum seviyeye indirmektedir.
Santral, kullanılan yakma ve arıtma teknolojileri ile Çevre Mevzuatı kapsamında tüm yasal gereklilikleri devreye girdiği 2015 yılından bu yana sağlamakta olup; Hava Emisyon, Atık Su Deşarjı ve Düzenli Depolama konulu “Çevre İzin ve Lisans Belgesi”ne de sahiptir.
Santral ayrıca 2020 yılı Eylül ayında TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi ve 2021 yılı başında ise, kaynakların verimli kullanımı amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Sıfır Atık” projesi kapsamında “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazanmıştır.
Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali (147 MW)
DETAYLI BİLGİ2011 yılında üretime başlayan Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, 12 adet 9,7 MW gücünde Wärtsilä 20V34SG ve 1 adet 18,31 MW Wärtsilä 18V50SG gaz motoruna sahip olan Santral'de, en gelişmiş karbonmonoksit oksidasyon sistemleri mevcuttur.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Enerji Santrali (153 MW)
DETAYLI BİLGİKKTC Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Enerji Santrali 2003 yılında üretime başlamıştır. Artan enerji talebini kesintisiz bir şekilde karşılamak üzere aşamalı olarak devreye alınan ünitelerle birlikte Santral'in kurulu gücü 153 MW'a ulaşmıştır. 8 adet 17,8 MW Wärtsilä 18V46 dizel motora sahip Santral, KKTC'nin enerji ihtiyacının yaklaşık %50'sini karşılamaktadır.
2011 yılında santralin kombine çevrim dönüşümü tamamlanmış, 8 adet Aalborg kazan ve 1 adet 13,5 MW Dresser-Rand türbini devreye alınmıştır. Santral'de DeSOx baca gazı temizleme sistemi bulunmaktadır.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIBTEK) ile 2003 yılında yapılan beş yıllık sözleşme 2009 yılında 15+3 yıl olarak 2027 yılına kadar uzatılmıştır. Santral, ABD doları bazında belirlenmiş satış tarifesi ile alım garantili satışlarına 2003 yılından beri devam etmektedir.
Santral, KKTC'nin en verimli elektrik üretim santralidir.
Gana Akaryakıt Enerji Santrali (370 MW)
DETAYLI BİLGİ2015 yılında Gana Cumhuriyeti Hükümeti ile 370 MW kurulu gücünde akaryakıt enerji santrali kurulumu, elektrik üretimi ve üretilen elektriğin ABD doları bazında belirlenmiş bir tarife ile satışı konusunda 6,5 yıl süreli bir enerji satış anlaşması imzalanmıştır. Anlaşmaya istinaden Samsun Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali akaryakıt santraline dönüştürülmüş ve ekipmanının bir kısmı Gana'ya nakledilmiştir. Mevcut ekipmanın kullanılmasıyla yatırım harcamalarından tasarruf elde edilirken, inşaat 9,5 ay içinde tamamlanarak santral hızlı bir şekilde devreye alınmıştır.
Gana Akaryakıt Enerji Santrali, 2017 yılında faaliyete başlamıştır. Santralde, 332 MW kurulu güce denk gelen kapasite üzerinden ABD doları cinsinden belirlenmiş olan elektrik satış tarifesi ile satış yapılmaktadır. Santral'deki motorların çift yakıta (akaryakıt/doğal gaz) dönüşümünün tamamlanması için çalışmalar devam etmekte olup 2021 yılı içerisinde dönüşüm projesinin tamamlanması planlanmaktadır.
Madagaskar Akaryakıt Enerji Santrali (66 MW)
DETAYLI BİLGİİnşaat çalışmalarına 2016 yılının son çeyreğinde başlanan Madagaskar Akaryakıt Enerji Santrali'nde Şirket portföyünde mevcut akaryakıt santrallerindeki ekipmanların kullanılması sayesinde yatırım maliyeti optimize edilmiş ve Santral 7 ay içinde hizmete girmiştir.
Madagaskar Akaryakıt Enerji Santrali'nde lisansları iptal edilen Hakkâri, Siirt Akköy ve İdil 2 santrallerine ait toplam 11 adet Wärtsilä motor kullanılmıştır. Madagaskar Akaryakıt Enerji Santrali, 66 MW kurulu güç ile 2017 yılı Eylül ayında tamamlanmış olup, 20 yıllık garantili alım kapsamındaki 60 MW kurulu güce denk gelen kapasite üzerinden ABD doları cinsinden belirlenmiş olan elektrik satış tarifesi ile satış yapılmaktadır.
Madagaskar CTA-2 Akaryakıt Enerji Santrali (24 MW)
DETAYLI BİLGİ2018 yılında, Madagaskar Akaryakıt Enerji Santrali'nin yanında yer alan 24 MW kurulu güçteki bir santralin rehabilitasyon ve işletmesi için Societe Jiro Sy Rano Malagasy (Jirama) ile alım garantili satış anlaşması imzalanmıştır.
Santralde üretilen elektrik garantili alım anlaşması kapsamında ABD doları cinsinden belirlenmiş olan elektrik satış tarifesi ile Jirama'ya satılmaktadır.
Mali Akaryakıt Enerji Santrali (60 MW)
DETAYLI BİLGİMali Hükümeti ile 2016 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde inşaatına başlanan Mali Akaryakıt Enerji Santrali, 2017 yılının Eylül ayında 40 MW kurulu güce ulaşmıştır.
Mardin Santrali'ne ait mevcut ekipmanların kullanılmasıyla yatırım maliyeti optimize edilirken, aynı zamanda faaliyete geçme süresi de ciddi ölçüde kısaltılmıştır. İnşaatı 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan santralde üretilen elektrik garantili alım kapsamındaki 30 MW kurulu güce denk gelen kapasite üzerinden Avro bazında belirlenmiş tarifeyle Mali Hükümeti'ne satılmaktadır.
2021 yılı Kasım ayı itibarıyla 20 MW kurulu güce sahip ek kapasite devreye alınmıştır. Böylelikle garantili alım kapsamındaki kurulu güç de 30 MW'dan 50 MW'a çıkmıştır.
Kongo Doğal Gaz Santrali
DETAYLI BİLGİAksa Enerji, 21 Ocak 2021 tarihinde, %100 bağlı ortaklığı Aksa Energy Company Congo ile Kongo Cumhuriyeti arasında Pointe-Noire şehrinde bulunan 50 MW kurulu güce sahip doğal gaz santralinin işletme hakkına yönelik bir imtiyaz sözleşmesi imzalamıştır.
Santralde kullanılan doğal gaz Kongo Cumhuriyeti yerel doğal gaz rezervlerinden tedarik edilmekte olup, üretilen elektriğin mevcut iletim sistemi üzerinden Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne ihraç edilmesi planlanmaktadır.
Santralin yatırım süreci devam etmekte olup 25 MW'lık kurulu gücün 2022 yılının ilk yarısında devreye alınması planlanmaktadır.
Özbekistan Taşkent A Doğal Gaz Kombine Çevrim Enerji Santrali
DETAYLI BİLGİAksa Enerji, Asya kıtasındaki ilk yatırımına Özbekistan'da adım atmış ve Mayıs 2020'de Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 240 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve santralde üretilen elektriğin ABD doları bazında garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl süresince satışını içeren bir anlaşmayı Özbekistan Enerji Bakanlığı ile imzalamıştır.
Taşkent A Santrali'nin 2022 yılında 240 MW kurulu güç ile devreye alınması planlanmaktadır.
Özbekistan Taşkent B Doğal Gaz Kombine Çevrim Enerji Santrali
DETAYLI BİLGİTaşkent'te A Santrali'nin bulunduğu lokasyonda, bu santrale ek olarak 230 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali daha kurulmaktadır. Özbekistan Enerji Bakanlığı'na bağlı NEGU (“National Electric Grid of Uzbekistan”) ile yapılan anlaşmanın tadil edilmesiyle birlikte, Taşkent'te kurulacak olan her iki santraldeüretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl boyunca satılacaktır.
Taşkent B Santrali'nin 2022 yılında devreye alınması planlanmaktadır.
Özbekistan Buhara Doğal Gaz Kombine Çevrim Enerji Santrali
DETAYLI BİLGİÖzbekistan Enerji Bakanlığı'na bağlı NEGU (“National Electric Grid of Uzbekistan”) ile yapılan ilave anlaşmayla, Taşkent'in güneybatısında bulunan Buhara'da 270 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulmaktadır. Anlaşma, Buhara Santrali'nde üretilecek elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl boyunca satışını içermektedir. Buhara Santrali'nin 2022 yılında devreye girmesi planlanmaktadır.
Yatırımların hayata geçmesiyle birlikte Aksa Enerji'nin Özbekistan'daki toplam kurulu gücü 740 MW'a erişecektir.
2021, tüm dünyada COVID-19 salgınının etkilerinin devam ettiği, enerji sektöründe de belirsizliklerin hüküm sürdüğü bir yıl oldu. Yıl içerisinde ekonomik toparlanmayla yükselen enerji talebi ve arz yetersizlikleri ile iklim değişikliği kaynaklı sorunlar, fiyat artışlarına yol açtı. Bu kriz konjonktüründe Türkiye ise bir yandan mevcut portföyün optimum şekilde yönetilmesi, diğer yandan enerjideki kaynak çeşitliliğinin artırılması doğrultusunda önemli adımlar atmayı sürdürdü. Özellikle yıl içerisinde gerçekleştirilen mevzuat düzenlemeleri, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihaleleri ve üreticilere kapasite mekanizması çerçevesinde verilen destekler; Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmayı yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ekseninde hedeflediğini ortaya koyması açısından oldukça kıymetli idi.
EN BÜYÜK YURT DIŞI YATIRIMIMIZA İMZA ATTIK
Pandeminin yarattığı tüm zorluklara rağmen 2021 yılında Aksa Enerji olarak küresel büyüme vizyonumuzla çalışmaya, üretmeye ve yatırımlarımızı gerçekleştirmeye devam ettik. Afrika'dan Asya'ya geniş bir coğrafyada gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımızla enerji alanında ülkemizin övünç kaynağı olmayı sürdürdük. Özbekistan'da toplam 740 MW kurulu güce sahip üç farklı doğal gaz santrali yatırımımız yıl boyunca en önemli gündem maddemizdi.
Bugüne kadar imzaladığımız en uzun vadeli ABD doları bazlı alım garantili anlaşmasına sahip, şirketimizin yurt dışındaki en büyük projesi olan Özbekistan santrallerimizde, Aralık ayında ilk test üretimini gerçekleştirdik. Aksa Enerji olarak küresel çapta faaliyet gösteren halka açık en büyük Türk enerji şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz.
Yaklaşık 5 yıl gibi görece kısa bir sürede önemli enerji üreticilerinden biri haline geldiğimiz Afrika'da da konumumuzu pekiştirmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda Kasım 2021'de Mali santralimizin kurulu gücünü 60 MW'a yükselttik. 2021 yılının hemen başında imtiyaz sözleşmesini imzaladığımız Kongo Cumhuriyeti'ndeki 50 MW'lık doğal gaz santralinin rehabilitasyonu çalışmalarında ise sona yaklaştık. Ayrıca Irak ve Gürcistan'da gerçekleştirdiğimiz enerji ticareti faaliyetlerine ise farklı ülkelerde devam etmeyi planlıyoruz.
HEDEFLERİMİZİ AŞTIK, NET KÂRIMIZI 3'E KATLADIK
Bilançomuzdaki sürdürülebilir ve sağlıklı yapıyı 2021 yılının dalgalı koşullarına rağmen güçlü bir şekilde geliştirmeye devam ettik. Hem operasyonel hem de finansal açıdan pek çok rekora imza attığımız 2021 yılında net karımızı 1,68 milyar TL ile 3'e katladık. Yurt dışında dolar bazlı satışlarımızın etkisiyle ciromuz bir önceki yıla göre %92 artarak 13,9 milyar TL'ye yükselirken, FAVÖK'ümüz ise yaklaşık 2 katına ulaşarak Aksa Enerji tarihinin en yüksek tutarı olan 2,6 milyar TL olarak gerçekleşti. 470 milyon ABD doları yatırımla, tarihimizin en büyük yurt dışı yatırımını hayata geçirdiğimiz 2021 yılında, net finansal borçlarımızın FAVÖK'e oranı ise düşmeye devam etti ve sektör ortalamasının çok altında bir seviye olan 1,74 çarpan olarak gerçekleşti.
Kârlı ve verimli bir şirket olarak büyümeye devam ederken operasyonel ve finansal başarılarımız, sermaye piyasalarındaki performansımıza da yansıyor. Şirketimizin Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senedi fiyatının nominal olarak %169 arttığı 2021 yılında, MSCI Türkiye Endeksi'ne dahil olan tek enerji sektörü temsilcisi olmanın yanı sıra BIST 50 Endeksi'nde de yerimizi aldık.
Ayrıca, 2021 yılında Kurumsal Yönetim Derecelendirme Endeksi'ne girmeye hak kazanan ilk ve tek halka açık elektrik üreticisi olduk. İlk kurumsal derecelendirme notumuz 10 üzerinden 9,34 olurken, derecelendirilen tüm alanlarda performansımızı geliştirmeyi önceliklendireceğiz.
YENİLENEBİLİR ENERJİ DAİMA RADARIMIZDA
Aksa Enerji olarak sürdürülebilirliği iş modelimizin önemli bir parçası olarak görüyoruz. 2021 yılında yenilenebilir enerji diğer bir gündem maddemizdi. Yıl içerisinde katıldığımız Mini YEKA GES-3 yarışmaları kapsamında; Bingöl, Kırşehir ve Yozgat'taki 35 MW kapasiteli üç ihaleyi kazandık. Bunun yanında, Bolu Göynük Termik Enerji Santrali sahası içinde kurulum çalışmalarına başladığımız 35 MW'lık GES ile santralimizin hibrit dönüşümünü gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.
TÜRKİYE'NİN SINIRLARI AŞAN GÜCÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
2022 yılında da enerji ihtiyacı olan tüm coğrafyalarda yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz. Enerji ticareti faaliyetlerimize ise yeni bölgeler ekleyerek devam etmeyi planlıyoruz. Sağlam bilanço yapımız, çevik yönetim anlayışımız, sürdürülebilir büyüme odağımız ve nitelikli insan kaynağımızla uluslararası pazarlarda markamızın gücünü perçinlemeye devam edeceğiz. Bu vesileyle, küresel bir enerji üreticisine dönüşmemizde en büyük pay sahibi olan çalışanlarımız başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.